A Voyager egy űrszonda. Ez tehát tudományos darab lesz?

1977-ben születtem, amikor elindították a világűrbe a Voyager űrszondát, ami tehát már több mint negyven éve száguld az űrben, nemrég lépett ki a Naprendszerből, és most rohan a nagy semmibe.

A Vojáger (így, fonetikusan) című darab főszereplője Pál azt érzi, hogy az élete és a párkapcsolata ehhez az űrszondához hasonlóan száguld ugyancsak a nagy semmibe. A tudományt egy robotfűnyíró képviseli, ő a narrátor.

Babi néni (Nádasy Erika), Pál (Bánki Gergely) és Vera (Stefanovics Angéla)

Még pontosabban miről szól a Vojáger?

A Vojáger egy kertvárosi történet, amely szól a megvilágosodásról, a féltékenységről, a pánikról, az allergiákról és arról, hogyan lehet úgy élni, hogy közben mindentől rettegünk. És azokról a lelki segítőkről is szól, akik spirituális vakvágányra jutottak, és ezért furcsa ruhadarabokat viselnek. Meg egy kutyáról, akit Dzsinának hívnak.

Mit mondjak, most nem röhögtem magam halálra. Az előadáson fogom?

Reméljük igen, mert bár a fent felsoroltakhoz egy pszichiáter tanácsai kellenének, az előadásban a pszichiátert Babi néninek hívják, aki otthonkát visel, és meglehetősen egyénien áll a lelki problémákhoz. Nem túl kíméletes.

Különben biztos vagyok abban, hogy a Vojáger szereplőinek lelki problémáin nevetni is lehet. Kőszegen a nyári bemutatón egy nő guggolva röhögött, és azt nyöszörögte: Jaj, nem bírom tovább!

Babi néni megállja a helyét pszichiáterként?

Igen, Babi néni kitűnő tanácsokat ad. Ezekből kiderül ugyanis, hogy nem érdemes egy kapcsolat életben tartásán úgy dolgozni, mintha munkát végeznénk. Ha nem maradt benne könnyedség, akkor az a kapcsolat meghalt. Az előadásban egyébként számos példa van arra, milyen nyomorultul és milyen viccesen tudunk gondolkodni valamiről, amikor félünk tőle.

Babi néni (Nádasy Erika) és Pál (Bánki Gergely)

Például?

A darab egyik főszereplője, a pánikbeteg Pál, akit Bánki Gergely játszik. Róla el lehet mondani, hogy rá van görcsölve a dolgokra. Főleg a barátnőjére, Verára, aki a darab másik főszereplője és Stefanovics Angéla játssza. Olyan idegesítően élik a lelki életüket, hogy az ember legszívesebben tarkón csapná őket miközben megpróbálják megölelni egymást. Ez ugyanis nem mindig sikerül nekik.

 

Bemutató: 2018. október 3. 19 óra, Jurányi Ház

Szerző: Vinnai Anrás

Szereplők: Bánki Gergely, Keszég László, Nádasy Erika, Olasz Renátó, Stefanovics Angéla

Rendező: Keszég László