Miért pont a történelem áll a DEKK Színház legújabb darabjának fókuszában?

LITKAI GERGELY: Régebben volt egy közös rádiókabarés projektünk, a Nyírfatekercsek, ami arról szólt, hogy a Széchenyi Könyvtárban találnak addig ismeretlen nyírfatekercseket, amelyekre egy titkos társaság rögzített hangfájlokat a magyar történelemből.

Egyszer a hazai politika egykori humoristája, Torgyán doktor a Kumráni tekercsekről tartott előadást. Az volt hasonlóan vicces.

LITKAI GERGELY: Én is elmentem arra az előadásra, ott hangzott el valakitől az, hogy: „Torgyán doktor most megpendítette a jog húrt.”

FEHÉR BOLDIZSÁR: A harkányi polgármester jut erről eszembe, aki meg azt mondta egyszer, hogy „Aki túljátssza a húrt, az kényszermegoldást fog elszenvedni”. Azt is mondta valakinek, hogy „Miattad nem fogok kanasztát járni”.

FEHÉR GÉSPÁR: Az én gyűjteményem egyik nagyon szép darabja még az, hogy „Itt az ideje a tabula rázásnak”.

LITKAI GERGELY: Valamint: „Hát ez nehéz dió”.

Kicsit elkalandoztunk.

LITKAI GERGELY: El. Visszatérve a darabra, az előzményeihez tartozik, hogy a Nyírfatekercsek után írtunk egy másik, az egyetemes történelemmel kapcsolatos kabarét is. Most pedig arra törekedtünk, hogy közismert magyar történelmi tényeket helyezzünk szokatlan megvilágításba. Ez a darab sem ismeretterjesztő, inkább azt a hamis biztonságérzetet nyújtja a nézőnek, hogy jól ismeri a történelmet.

FEHÉR BOLDIZSÁR: Nem is akartunk nagyon a múlt mélyére ásni, mert ha ezt tettük volna, akkor legfeljebb a szakemberek értették volna az utalásokat, mi pedig a közönséget szeretnénk szórakoztatni.

FEHÉR GÁSPÁR: A jelenetek főszereplőit, és az előadásban emlegetett történelmi tényeket mindenki ismeri, így nem kell különleges tudás a darab megértéséhez.

Az általatok megidézett történelmi figurák közül kinek melyik a kedvence?

FEHÉR BOLDIZSÁR: Az én kedvencem Kölcsey, akinek, mivel elveszítette az egyik szemét, nincsen térlátása, és a darabban ezt borzasztóan túlkompenzálja mindenféle vicces dologgal. Még a Himnuszt sem az íróasztalon lévő papírra írja, hanem mellé, az asztal lapjára.

LITKAI GERGELY: Az én kedvencem Anonymus, aki unalmasnak tartja a kódexmásolók életét, és ezért mindenféle színes és érdekes történettel egészíti ki a kódexeket.

FEHÉR GÁSPÁR: Nekem Mátyás király a kedvencem, aki az egyik jelenet szerint valójában csak azért vesz fel álruhát, mert szeret nőnek öltözni. Viszont ezt úgy akarja viszontlátni a kódexekben, hogy ő az igazságos uralkodó, aki azért jár álruhában a nép között, mert érdeklik az emberek gondolatai. De hiába, mert a kódexben inkább arról írnak, hogy milyen hosszasan válogat a ruhák és a kiegészítők között.

A magyar ember érzékeny, ezért alighanem sokan megorrolnak majd amiatt, hogy vicceltek a hazai történelem nagyjaival.

FEHÉR BOLDIZSÁR: Ez már a Nyírfatekercsek esetében is így volt, ezért adtak le a rádióban annak eredeti, hetven perces változatából csak húszat, azt is egy kevéssé hallgatott idősávban.

LITKAI GERGELY: Nem közszolgálati feladatot láttunk el, hanem kabarét írtunk.

FEHÉR GÁSPÁR: A lényeg az, hogy a magyar történelem magasztos pillanatait leromboljuk, és nem állítunk a helyükbe semmit.

LITKAI GERGELY: Különben pedig hiába próbálnak meg a történészek bizonyos pillanatokat felnagyítani, a történelem végül is banális események láncolata. Mi most a nagy pillanatok mögé nézünk.

FEHÉR BOLDIZSÁR: Felesleges tagadni: a hiúság, az önzőség, az irigység, a szeszély vagy a nagyképűség ugyanúgy irányították a történelmi figurákat, mint bárki mást. Mátyás király azzal fenyegette meg III. Frigyest, hogy ha még egyszer azt állítja róla, hogy nem ő a cseh király, akkor megtámadja. Ez például elég gyerekesen hangzik.

FEHÉR GÁSPÁR: Szóval, amikor a történelemben az események mögé nézünk, és kérdéseket teszünk fel, azokra nem feltétlenül történelmi válaszok születnek. A történelemben valóban nem mindenki magasztos elvek és érzelmek mentén cselekedett.

Mi viszont szeretjük ezeket magasztosnak tudni, mert a történelem állítólag mégiscsak valami emelkedett dolog, ami az életünket alakította. Igaz: a múlt átírása manapság össznépi sport.

LITKAI GEGELY: Ez mindig is így volt. Hiszen minden korban más érdekek és más nézőpontok szerint ítélik meg a múlt eseményeit. A történelem nem természettudomány. Dózsa György például a szocializmusban lett hős. Előtte egy paraszt volt.

FEHÉR BOLDIZSÁR: Jan Assmann a Kulturális emlékezetben írja, hogy múlt egyáltalán azáltal keletkezik, hogy az ember viszonyba lép vele. Mi azt mutatjuk meg ebben a darabban, hogy a múlthoz másképpen is lehet viszonyulni, mint ahogy az megszokott.  Lehet persze, hogy lesz egy kis sértődés.

 

DEKK Színház: MAGYARNÁTHA

Írók: Litkai Gergely, Fehér Gáspár és Fehér Boldizsár.

A darab alkotói: Dankó István, Kocsis Gergely, Vinnai András,

Bemutató: 2018. április 6.

Helyszín: Jurányi Inkubátorház Nagyterem